علی غفرانی

دانشیار

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/10/01

علی غفرانی

علوم انسانی / ایران شناسی

رساله های دکتری

  1. کاربست نظریه کنش گفتاری جان سرل در استنادات قرآنی امام خمینی و آیت الله خامنه ای
    1401
    چکیده: هدف: این پژوهش در نظر دارد تا کنش های گفتاری استنادات قرآنی امام خمینی(ره) و آیت الله خامنه-ای را بر اساس نظریه کنش گفتاری جان سرل تحلیل کند و به این پرسش ها پاسخ دهد که کنش های گفتاری در استنادات قرآنی امام خمینی و آیت الله خامنه ای به لحاظ کمی و کیفی چگونه است؟ و از تحلیل فراوانی و بسامد این کنش ها چه نتایجی حاصل می شود؟ روش پژوهش: این پژوهش بر اساس روش پژوهش ترکیبی است . یافته ها: بیشترین کنش های گفتاری در استنادات قرآنی امام خمینی(ره) و آیت الله خامنه ای بسته به نوع گفتمان جامعه متفاوت بوده است به طوری که بیشترین کنش گفتاری مستقیم در استنادات امام خمینی(ره) به آیات قرآن کریم در بین سالهای 1348 تا 1357، مربوط به کنش های ترغیبی است که در جهت ترغیب مسلمانان به مبارزه با پهلوی، از این کنش گفتارها استفاده کردند. به طوری که 48.46 درصد کل کنش گفتارها به کنش ترغیبی اختصاص داشت. ترغیب مردم به قیام، نیاز به تشریح اوضاع و توضیح داشت، از این رو 42.30 درصد از کنش گفتارهای امام(ره) به کنش اظهاری تعلق داشت. پس از انقلاب بیشترین کنش گفتاری در استنادات قرآنی امام خمینی نیز مربوط به کنش های اظهاری بود که 64.82 درصد کنش گفتارها را شامل می گردید. در دوره آیت الله خامنه ای نیز بیشترین کنشهای گفتاری در استنادات قرآنی ایشان مربوط به کنش های اظهاری است به طوری که 52.27 از کل کنشهای گفتاری ایشان را شامل می شود. نتایج: از آنجا که بیشترین کنش گفتاری بکار رفته در استنادات قرآنی رهبران انقلاب اسلامی از نوع کنش اظهاری است و با توجه به بحران ها و فتنه ها و شرایط سیاسی متفاوت، بیانات رهبران انقلاب اسلامی می تواند مردم و مسئولان را در انتخاب مسیر، برخورد مناسب و اتخاذ تصمیم های مناسب، یاری دهد. از این رو، هدف اصلی امام خمینی و آیت الله خامنه ای تشریح و تبیین اتفاقات پیش آمده در طول دوره قبل و بعد از انقلاب تا سال 1398 یعنی پس از شهادت حاج قاسم سلیمانی بوده است.

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. مامایی در آثار پزشکی مسلمانان تا پایان سده هفتم هجری
    1397
    حکیمان و پزشکان در طول تاریخ اسلام، تحقیقات گسترده ای درباره طب زنان و مامایی تحت عنوان طب الحُبلی انجام داده و در این راستا آثار و رساله هایی از خود به جا گذاشته اند. بررسی این متون که در اوج شکوفایی علوم در سده چهارم و پنجم هـ.ق به طب مامایی اختصاص یافته بود، روشنگر اهمیت این موضوع به عنوان یکی از شاخص های تمدن بشری در نظام سلامت زنان و نوزادان است. در این پژوهش اصول طب مامایی مورد توجه و سیرتحول این علم تا پایان سده هفتم هجری مورد بررسی قرار گرفت. منابع طب عمومی به عنوان منابع دست اول و بررسی تک نگاری ها و رساله ها در تراز دوم پژوهش، قرار گرفت. این مطالعه به روش کتابخانه ای براساس کُتب مرجع، در دسترس و قابل اعتماد طب اسلامی در دوره مذکور به شیوه تاریخی- توصیفی به همراه تحلیل و نقد پژوهشی و مقایسه تلفیقی با طب مامایی امروز انجام گرفت. این پژوهش می کوشد پس از استخراج فهرستی از مباحث ماماییِ مورد توجه اطباء اسلامی، تا حد امکان محققان و خوانندگان را با تکنیک های مامایی تا پایان دوره مورد نظر، آشنا کند.
  2. تجارت سنگها در شرق جهان اسلام تا پایان سده نهم هجری
    1395
    سنگ ها همواره از کالاهای مورد تقاضا در جهان اسلام بود. انواع مختلف سنگ های تجاری پس از استخراج از سرزمین های تحت و خارج از سیطره اسلام، توسط بازرگانان مسلمان و غیرمسلمان مورد خرید و فروش قرار می گرفت و به نقاط مختلف حمل می شد. تجارت این سنگ ها به ویژه سنگ های گرانبها به سبب بهای فراوان و همچنین نیاز دائم افراد به خصوص قشر حاکم و ثروتمند به آن ها، سود زیادی برای بازرگانان داشت. این پژوهش ضمن معرفی انواع مختلف سنگ، به بررسی مراکز استخراج و تجارت سنگ ها، اماکن فروش، بازرگانان، انگیزه های موثر در خرید و فروش و روش های بهره برداری اقتصادی دولتها از انواع سنگ در شرق جهان اسلام خواهد پرداخت