علی محمدی

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/10/01

علی محمدی

علوم انسانی / زبان و ادبیات فارسی

رساله های دکتری

  1. بررسی، تحلیل و مقایسه ی جریان های شعری دهه های پیش از انقلاب اسلامی، با جریان های پس از انقلاب، از منظر تعهد و ایدئولوژی
    1402
    شعر متعهد، بنابر یکی از تعریف های آن نوعی شعر ا ست که به بیان نیازها و محرومیت های توده ی مردم، به خصوص طبقه ی کارگر می پردازد و همواره خواهان برقراری عدالت و آزادی ست. این نوع شعر از دوران مشروطه به بعد و هم زمان با ظهور و گسترش اندیشه های سوسیالیستی رواج یافته است. اگرچه در دوره هایی از تاریخ ادبیات معاصر، گرایش به سرودن این نوع شعر اوج گرفته و در دوره هایی کاهش یافته؛ اما به طورکلی بخشی از آثار شاعران چپ گرا و آرمان خواه را، تا انقلاب 57، شعر متعهد تشکیل داده است. رونق یا رکود این نوع شعر در دهه های پیش از انقلاب به عواملی مانند فضای باز سیاسی، آزادی بیان و فعالیت سازمان ها و احزاب چپ به ویژه حزب توده، وابسته بوده است. در این پژوهش با روش کتابخانه ای و با شیوه ی تحلیل محتوا از نوع کیفی، به بررسی، تحلیل و مقایسه ی چگونگی و بازتاب ایدئولوژی سوسیالیستی در مهم ترین جریان های شعری دو مقطع پیش و پس از انقلاب پرداخته ایم؛ به بیان دیگر با ردیابی تعهد به ایدئولوژی چپ در بین جریان های شعری پس از انقلاب، به دنبال ترسیم چگونگی تداوم این نوع شعر در در دوران پس از انقلاب بوده ایم. بر اساس یافته های این پژوهش که به صورت توصیفی ـ تحلیلی و استنتاجی ارائه شده است؛ شعر متعهد با شاخصه هایی که در دوران پیش از انقلاب داشته؛ فقط در اشعاری معدود از شاعران متعهد پیش از انقلاب دیده می شود؛ نه در آثار شاعرانی که پس از انقلاب کار ادبی ِ خود را آغاز کرده اند. این شاعران عبارتند از: احمد شاملو، سیاوش کسرایی، نصرت رحمانی، هوشنگ ابتهاج، محمد مختاری و شمس لنگرودی. برخی از مهم ترین دلایل عدم تداوم تعهد و ایدئولوژی سوسیالیستی در جریان های شعری پس از انقلاب عبارتند از: انحلال حزب توده به عنوان مهم ترین مروج شعر متعهد، فروپاشی شوروی و شکست جناح چپ در سطح جهانی، از بین رفتن گفتمان شعر متعهد به ایدئولوژی سوسیالیستی، استیلای جریان شعر متعهد اسلامی و دگرگونی در مفهوم تعهد؛ رشد و گسترش جریان های شعری فرم گرا و نیز فردیت گرایی.
  2. نقد و تحلیل محتوایی و هنری مصیبت نامه
    1402
    چکیده: روند شناخت «خویشتنِ خویش» و رسیدن به کمال و خودشکوفایی، گسترۀ عظیمی از ادبیات به ویژه، ادبیات عرفانی ما را به خود اختصاص داده است. عطار به عنوان یکی از شاعران عارف، در بیشتر آثار و اندیشه های خویش، به شناخت خویشتن و جایگاه والای خودشناسی پرداخته و مراحل رسیدن به کمال و خودشکوفایی و موانع آن را از منظر عرفانی برشمرده است. در میان آثار او، مصیبت نامه یکی از درخشان ترین و اصلی ترین متن های کلاسیک ادب عرفانی است که درون مایۀ آن «خودشناسی» و «دیدار با خویشتن» است که با سیر در عوالم آفاقی و انفسی، انسان را به کمال و خودشکوفایی فرامی خواند و این همان موضوعی است که به اساس مطالعات مکتب های روان کاوی و انسان گرایی در دانش روان شناسی مربوط است. کارل گوستاو یونگ، آبراهام مزلو و کارل راجرز به عنوان چهرۀ اصلی این مکاتب روان شناسی، با تاکید بر جنبه ها و گرایش های انسانی و ارائۀ نظریّۀ فرایند فردیّت و خودشناسی و خودشکوفایی، از منظر علمی و تجربی به بحث در مورد ویژگی های انسان سالم و خودشکوفا پرداخته اند. در این پژوهش که با تکیه بر منابع کتاب خانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده؛ همۀ مصیبت نامۀ عطار بر اساس نظریّۀ های این روان شناسان بررسی شده است و فرایند فردیِت یونگ و برجسته ترین ویژگی های افراد خودشکوفای مزلو و راجرز که با شاخصه های خودشناسی و انسان کامل عطار انطباق دارد، تحلیل و تبیین شده است. می توان دریافت که محور اصلی مصیبت نامۀ عطار، حرکت و پویایی و دست یابی به شناخت خویش است و سالک فکرت با لوح و ضمیری صاف و خالص برای رشد، پویایی و شکوفایی می کوشد که این امر با شاخصه های انسان فردیّت یافته و خودشکوفای مزلو و راجرز قابل انطباق و تبیین است.
  3. بررسی و تحلیل جلوه های زبانی و ادبی در تاریخ رشیدی
    1401
    تاریخ رشیدی به قلم میرزاحیدر دوغلات نگارش یافته است و به دوره تیموری تعلق دارد. هر چند از لحاظ دوره های تاریخی ایران، متعلق به دوره ی صفوی است؛ امّا دست خوش وضعیت تاریخ های دوره ی صفوی هم نیست. موضوع آن تبیین حادثه ها و کشمکش هایی است که برای برخی از نوادگان چنگیزخان و میرزایان دوغلات رخ داده و از قلم تاریخ نویسان افتاده است. میدان این کشمکش ها، بخش هایی از چین امروزی، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان، افغانستان و تاجیکستان است. این کتاب در حدود پنج قرن پیش، در کشمیر و بیرون از حوزه ی جغرافیایی کشور ایران، به دست یک مغول سواد آموخته در مکتب هرات نوشته شد. جدای از رخ دادهای تاریخی این کتاب، می توان از دیدگاه ادبی و بلاغی نیز این اثر را مورد بررسی قرار داد. دست آوردهای این پژوهش نشان می دهد که نویسنده، با بهره مندی از صناعات لفظی و معنوی و همچنین استفاده از شیوه ی خاص روایت، نبوغ خود را در زمینه ادبیات شکوفا کرده است. او به عنوان یک نویسنده ادیب، سعی کرده نوشته ی خود را، هم از حیث محتوا و هم از جهت فرم ادبی، خردمندانه و مورد پسند علما و ادبا بنویسد. از این رو، تاریخ رشیدی جز گزاره های تاریخی، حاوی چاشنی های ادبی و بلاغی است که در احساست و عواطف مخاطبان تاثیر شایسته می گذارد. در این پژوهش، که به شیوه ی کتاب خانه ای انجام گرفته است، با به دست دادن نمونه ها و تببین آن ها، قسمت های مصنوع متن از بخش های روایی متمایز گردیده و دلایل گرایش میرزاحیدر، به سمت صنایع و فنون ادبی نیز تبیین شده است؛ همین طوراز میان شگردهای خاص و متعدد روایت پردازی، مسئله ی زمان و طراحی ساختار روایت، در این اثر کاربرد ویژه تری دارد؛ همچنین یکی از شاخصه های بسیار برجسته ی تاریخ رشیدی، سبک روایت او در پاراگراف هاست؛ از این رو در این پژوهش، تکنیک های روایی تاریخ رشیدی، با مرکزیت زمان و طرح روایی و پاراگراف بندی روایی بررسی می شود. ویژگی های سبک شناسی و بلاغت ساختار نحوی نیز از دیگر مولفه هایی هستند که در متن تاریخ رشیدی، مورد تحلیل و بررسی قرار خواهد گرفت.
  4. نقد و بررسی و تحلیل نظریه های مبتنی بر گزاره های سیاسی در شاهنامه فردوسی (با تکیه، بر نظریه ی استبداد شرقی)
    1401
    استبداد شرقی» یکی از مهم ترین رویکردها و نظریه هایی است که تا کنون برخی از اندیش مندان غربی، از دریچه ی آن به روی دادهای اسطوره ای، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در شرق، نگریسته اند. براساس این نظریه ، دولت، یا حکومت، در جوامع آسیایی، به دلیلِ عوامل جغرافیایی، کم آبی و پراکندگی روستاها، به مثابه ی یک نهاد بی رقیب سیاسی با حذف همه ی ساخت ها و نهادهای اجتماعی، از جمله اشرافِ مستقل، به صورت نیرویی قدرت مندتر از جامعه درآمده، است؛ اما، اقداماتِ خاندانِ رستم در شاهنامه که احتمالاً بازتابی از تجسمِ کوشش و تلاشِ طبقه ی اشراف اشکانی است، مویِّد این مسئله است که این خاندان، با بهره-مندی از پایگاهِ قدرتمندِ سیاسی و اقتصادی شان، نقشِ موثری را در تحدید و توزیع قدرت داشتند؛ در واقع، یافته های پژوهش نشان می دهد که خاندانِ رستم با تعیین ِپادشاه در مواقع حساس و یاری رساندن به شاهان با ارتشِ مستقل و مجهز، از استقلالِ سیاسی و همچنین با پرداختن به امور مستقلِ بازرگانی و دهقانی و کسب ثروتِ فراوان از روش های مختلف مانند غنایمِ جنگی و...، از استقلال اقتصادی نیز برخوردار بودند. در بخش دومِ این رساله نیز علاوه بر اشاره به قدرتِ برخی از موبدان و اشرافِ اشکانی در انتصاب و انحلال پادشاهان، تربیتِ شاهزادگان، اجرای مناسکِ دینی و آیینی، بهره گیری از موازین «شاهِ آرمانی» برای سیاست (تنبیه) پادشاهان و همچنین ارتشِ مستقل و مجهزشان برای جلوگیری از حکومتِ خودکامه یا دسپوتیسم، می توان از اهمیّت طبقه دبیران، عدمِ تحرّکِ طبقاتی، اندیشه ایرانشهری، اهمیّتِ مسئله ی مالکیّت خصوصی و تخصص گرایی در دورانِ فرمانرواییِ پادشاهانِ مختلف ساسانی، نام برد که فکت ها و گزاره های موجود در شاهنامه به همراه تطبیق آن با روایت های منابع تاریخی دیگر، آن را در تقابل با نظریاتِ اصلیِ استبدادِ شرقی قرار می دهد.
  5. بازتاب عناصر گنوسی در دیوان عطار نیشابوری
    1401
    گنوسیسم بنیاد معرفت شناختی دارد و به همین سبب، با عرفان و تصوّف، هم سانی یافته است. در باره ی این هم سانی و نزدیکی، دو روی کرد عمده وجود دارد که یکی مویّد نفوذ اندیشه های گنوسی در عرفان، به ویژه در سده ی ششم هجری است؛ امّا دیگری منکر چنین امری است. به هر روی، مضامین و بن مایه های مشترک، در افکار گنوسی و عرفان وجود دارد که بررسی آن ها، در تایید یا ردّ نظریّه ی تاثیر و تاثّر، راه گشاست. عطّار نیشابوری از شاعران عارف مسلکی است که در سده ی ششم می زیسته و احتمال تاثیرپذیری از آرای گنوسی در باره ی او مطرح است. بنا بر این، بررسی مضامین و بن مایه های مشترک گنوسی و عرفانی در آثار او ضروری به نظر می رسد. نماد و نمود این مضامین، در غزلیّات عطّار، قابل ملاحظه و بررسی است. تضادّ روح و جسم، هبوط روح و اسارت آن در مادّه، غلبه ی خواب بر روح و فراموشی اصل خویش، سرگشتگی و احساس بیگانگی روح در جهان مادّه، شنیدن ندای غیبی، حجابِ راه، از جمله مضامین مشترک در اندیشه های گنوسی و عرفان است. فرجامِ سلوک در عرفان وصال حقّ است؛ در کیش گنوسی، از این وصال به دیدار با خویش تن تعبیر می شود که در غزلیّات عطّار نیز نمود دارد. در این جستار، با روش تحلیلی ـ توصیفی، این بن مایه های مشترک، در دیوان عطّار بررسی شده و هدف پژوهش، تبیین احتمال تاثیرپذیری عطّار از آرای گنوسی و در نتیجه، پیوند آن با دیگر آبشخورهای فکری اوست.
  6. تصحیح منظومه ی لطایف فی الاصول و تحقیق انتقادی در فصل بدیع
    1400
    لطایف فی الاصول (تاریخ تالیف: 696 ق) از محمد بن محمد مرغینانی معروف به شمس دبیران که ن ترین دانشنامه منظوم فارسی است که به دست ما رسیده است. این منظومه 4897 بیتی در بحر هزج مسدس محذوف شامل ) « اصول اشعار » شامل معرفت صفات و افعال حق و نبوت انبیا ) و ) « علم اصول » در دو موضوعِ اصلی صنایع ادبی، عروض و قافیه فارسی) سروده شده است. مولف که از ادبا و علمای اهل سنّت ماوراءالنهر بوده، این منظومه را پس از اقامت د هساله در آسیای صغیر در سنین پیری برای ارشاد فرزندان خویش ساخته و به وزیر مقتدر ایلخانی، صدرالدین احمد خالدی زنجانی ملقّب به صدر جهان (متوفی رجب 697 ) تقدیم داشته است . موضوع رساله حاضر تصحیح متن منظومه بر اساس یگانه نسخه خطی آن به خط شاعر و همچنین تحقیق در است. در مقدمه رساله به معرفی لطایف فی الاصو ، ل احوال مولف، « اصول اشعار » مفصل ترین فصل آن با عنوان خذ مولف در Ĥ مهدی الیه کتاب و موضوعات و علوم مطروحه در آن پرداخته ایم. به علاوه، به منظور شناختن م تحقیقی گسترده و مقایسه ای فراگیر میان مطالب مذکور در این فصل و کتب مشابه متقدم ،« اصول اشعار » بخش نظیر حدایق السحر فی دقایق الشعر رشیدالدین وطواط، المعجم فی معاییر اشعار العجم شمس قیس رازی، معیار الاشعار خواجه نصیرالدین طوسی و عراضه العروضیین جمال الدین محمد قرشی انجام داده ایم که نتایج آن در بخشی از مقدمه و به ویژه در تعلیقات متن قابل ملاحظه است. در این بررسی نشان داده ایم که مولف لطای ف از المعجم و معیار الاشعار استفاده ای نبرده است و از این جهت، یعنی به خاطر استقلالی که در تبیین عروض و قافیه فارسی از این دو کتاب دارد، از منابع مهم این موضوع به شمار می آید. در بخش صنایع ادبی، یا به تعبیر ماخذ واحد مرغینانی کتاب حدائق السحر وطواط ب وده است . در مقدمه همچنین بعضی ،« دقایق » مولف علمِ ویژگیهای زبانی لطای ، ف به ویژه تلفظهای کهن، و برخی فواید ادبی آن مانند ابیات تازه یاب از شاعر متقدمی چون لبیبی و بهرامی سرخسی مورد توجه و بررسی واقع شده است. منظومه ای که متن مصحح آن اینک در اختیار
  7. تحلیل و بررسی کشف و شهود عرفانی در غزلیات شمس با تکیه بر مولفه های مکتب سوررئالیسم
    1397
    چکیده سوررئالیسم به مثابه یک مکتب هنری و ادبی و به عنوان مهمترین نهضت ادبی پس از سمبولیسم در سال 1920 به دنبال نهضت ضد ادبی و ضد هنری دادا که در 1916 در زوریخ شکل گرفته بود؛ به دست همان فعالان دادائیسم و به رهبری آندره برتون شکل گرفت اما به مثابه یک بوطیقای زیباشناختی که مجموعهی ویژگیهایی در فرم، فضا و روایت و نیز اصول آفرینش هنری این مکتب را دربر میگیرد، به تصریح خودِ برتون در بیانیه ی اول سوررئالیسم که در آن شمار زیادی از شاعران و نویسندگان را از دانته و شکسپیر تا سویفت، شاتو بریان، مالارمه و راسل را سوررئالیست میداند، صرفاً پس از بنیانگذاری این مکتب پدید نیامده است بلکه میتوان ردپای آن را در کهنترین متون دینی، عرفانی و اساطیری دنبال کرد. از این رو پس از ظهور این مکتب گاه برخی از آثار کهن ادبیات جهان به سبب ابتناء بر ناخودآگاهی ، ساختار رویاوار، بیتوجهی به واقعیت بیرونی و عقل و منطق، گرایش به ایجاد شگفتی و غرابت و همچنین به دلیل اشتمال بر ویژگیهای متون سوررئالیستی به صفت سوررئالیستی اتصاف یافتهاند. برخی از آثار ادبیات عرفانی ایران از آن دسته آثاری است که میتوان صفت سوررئالیستی را برای آنها به کار برد. عرفان ایران – اسلامی و سوررئالیسم علیرغم تفاوتهای بنیادی و ساختاری در اندیشه و خاستگاه دارای تشابهات و اشتراکاتی هرچند صوری هستند که نشان دهندهی تاثیرپذیری سوررئالیسم از عرفان ایرانی – اسلامی است. تشابه نگارش خودکار با شطح و بیان بدون اندیشه عرفا، تاکید بر عقلگریزی در هر دو مکتب که منجر به تخیل آزاد در آنها میشود، توجه هر دو مکتب به وقایع خواب و رویا، ارتباط با جهان هستی دراصول هر دو مکتب از تشابهاتی است که ظن تاثیرپذیری سوررئالیسم از عرفان ایرانی – اسلامی را تقویت میکند. غزلیات شمس که یکی از آثار برجسته ادبیات عرفانی ایران است، از آن دسته آثاری است که دارای صبغهای سوررئالیستی است و ویژگیهای مکتب سوررئالیسم در آن پدیدار است. اگر چه تاکنون در نوشتههای متعددی بوطیقای سوررئالیستی غزلهای مولانا بررسی شده است اما ما در این رساله از منظری نوین یعنی بررسی و تحلیل عناصر روایتهای سوررئالیستی در غزلهای مولانا و چگونگی تاثیر آنها بر نزدیک کردن این غزلها به مرزهای سوررئالیسم پرداختهایم.
  8. بررسی تاریخی عنوان و عنوان گذاری در ادب فارسی
    1395
    «عنوان» اثر، نامی است که از سوی پدید آورنده و یا ناقد اثر بدان داده می شود. اهمیت «عنوان» تنها از آن روی نیست که اثر را شناسنامه دار و متمایز از سایر عنوان ها می گرداند؛ بلکه می تواند دال بر کیفیت و اهمیت اثر از نظر بافت و ساخت نیز باشد. عنوان، نخستین نشانه ای است که خواننده با آن مواجه می شود و از آن جا که بین عنوان و متن، ارتباط معناداری (بین ساختار و مفهوم) وجود دارد، خواننده از طریق آن می تواند به محتوا و دیگر امکانات رسانه ای متن احاطه یابد. هم چنین می تواند ابهام را از متن بزداید. بررسی عنوان سروده های شاعران، خواه نام کلی اثر و خواه نام گذاری سروده ها، یکی دیگر از ابزارهایی است برای فهم و خوانش آثار آن ها. بدین روی با توجه به نام گذاری عنوان هم می توان به محتوای کتاب ها و سروده هایشان پی برد و هم خطوط فکری و اندیشگی آن ها را بررسی کرد. نیما، شاملو، اخوان، سهراب سپهری و فروغ فرخ زاد، از شاعران برجسته ی معاصر هستند که با توجه به گنجینه ی غنی ای که از واژگان دارند؛ برای سروده هایشان عنوان های زیبا و متناسب و بدیع برگزیده اند. همچنین؛ بین عنوان های شعری و اندیشه ی حاکم بر سروده هایشان انسجام و پیوندی استوار، هم در ساختار و هم در محتوا وجود دارد که در این رساله به آن ها پرداخته ایم. این رساله پنج فصل دارد. فصل اول کلیات است. در فصل دوم به پیشینه، تعریف و اهمیت و انواع عنوان پرداخته ایم. فصل سوم روش پژوهش، فصل چهارم علاوه بر سیر تاریخی عنوان و عنوان گذاری در ادب فارسی، شامل بررسی و تحلیل عنوان در کتاب ها و سروده های نیما، شاملو، اخوان، سپهری و فروغ فرخ زاد است. در فصل پنجم به بررسی نتایج و دست آورد پژوهش پرداخته ایم.
  9. جریان شناسی منظومه های حماسی(با تکیه بر اندیشه های مذهبی و دینی سرایندگان منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه)
    1394
    چکیده یکی از موضوعات مهم در بررسی جریان های فکری در حماسه های ملی ایران، حضور عناصر اسلامی در بطن منظومه های پهلوانی است که محققان از آن به انطباق یا تلفیق یاد کرده اند.باید در نظر داشت که فضای داستانی منظومه های پهلوانی مربوط به پیش از اسلام بوده است و سرایندگان و پردازندگان این داستان ها در دوران اسلامی می زیسته اند؛ بنابراین طبیعی است که شاعران این منظومه ها برای توجیه آثار خود ناگزیر به حذف برخی از حادثه ها یا رخدادهای داستان بوده اند که با عقاید اسلامی سازگار نبوده است و مواردی را که با نگرش های اسلامی سازگارتر بوده در بطن داستان وارد کنند. از سوی دیگر شاعران در سرودن این داستان ها خواه و ناخواه برخی از عقاید فکری و دینی خود را در بطن منظومه های حماسی جای داده اند؛ در واقع برای پذیرش این داستان ها نزد عموم مردم، عناصر دینی اسلامی در دوره های پس از اسلام وارد منظومه هایی شد که داستان هایشان مربوط به پیش از اسلام بود؛ یعنی پردازندگان این داستان ها به نوعی به آمیختگی جریان های دینی و ملی روی آوردند که برخی محققین از آن به انطباق یا تلفیق یا اختلاط عناصر ملی و دینی یاد می کنند. در این رساله منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه از منظر جریان شناسانه (به تکیه بر نگرش های دینی سرایندگان آن ها) بررسی شده اند.که عبارتند از: گرشاسب-نامۀ اسدی طوسی، کوش نامه و بهمن نامۀ ایرانشاه/ایرانشان بن ابالخیر، سام نامه، زرین قبانامه، فرامرزنامۀ بزرگ، شهریارنامه و بانو گشسب نامه، برزونامه، کک کوهزاد و فرامرزنامۀ کوچک. پس از مطالعه و بررسی دقیق منظومه های پهلوانی، نتایج نگرش-های تلفیقی به دست آمده با توضیحی مختصر بیان شده است که عبارتند از: حضور پیامبران در منظومه های پهلوانی، نبرد سام و عوج بن عنق در سام نامه، انعکاس آیین فتوت در جهانگیرنامه، داستان نبرد شداد و سام، انعکاس نگرش های عرفانی در منظومه های پهلوانی، رسالت های پهلوانانۀ قهرمانان در منظومه های پهلوانی. این رساله از پنج بخش تشکیل شده است: فصل نخست پس از مقدمه، طرح پژوهشی است. فصل دوم، کلیات پژوهشی که شامل توضیحی دربارۀ مفهوم جریان شناسی وجریان-های مهم شعری مانند غزل نو و شعر منثور و هم چنین شناخت جریان های منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه است. فصل سوم روش تحقیق و فصل چهارم تبیین پژوهش است که در این فصل به طور تفصیلی به تاثیر ا
  10. بررسی ساختار روایی تذکرت الاولیاء و اسرارالتوحید
    1393
    ساختارگرایی با ارایۀ اصول ساختاری برای همۀ آثار، بر آن است تا مبنایی علمی برای مطالعات ادبی طرحریزی کند. روایت شناسی علمی جدید و نتیجۀ انقلاب ساختارگرایی است. گروهی از ساختارگرایان با بسط الگوی زبان شناسانۀ لوی استراوس برای اسطوره های شفاهی، نوع دیگری از ساختارگرایی را، تحت عنوان روایت شناسی ساختارگرا، بنیان گذاشتند. روایت در ساده ترین بیان، متنی است که داستانی را بیان می کند، گوینده و مخاطبی دارد. روایت شناسان ساختارگرا، در حیطۀ روایت، نظام حاکم بر اثر داستانی را مورد توجّه قرار می دهند و به تحلیل زبانی و معنایی عناصر مختلف روایت می پردازند. ظهور حکایت عرفانی در ایران با گسترش گفتمان عرفانی در قرن پنجم هجری همراه است. این نوع حکایات با زبان و پی رنگی ساده و ساختمان کامل، شخصیت های ویژه را در واقعه ای خاص نشان می دهند و با تکیه بر گفتار و کردار صوفی، نکته ای را در پیوند با سلوک بیان می کنند که دستاورد بینش خاص عرفانی است. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی حکایت های تذکره الاولیا عطار و اسرار التوحید بر اساس مقوله های چون طرح، راوی و کانون روایت و شخصیت پردازی مورد بررسی قرار می گیرد، تا شگردهای روایی دو اثر مشخص گردد. برای بررسی دقیق این دو متن عرفانی بر اساس ساختار روایی از نظریۀ روایت شناختی پراپ، گریماس، ژنت و تودورف بهره گرفته خواهد شد. حکایت پردازی در اسرارالتوحید و تذکره الاولیا شیوه ای جهت گسترش اندیشه های صوفیانه و ابزاری جهت معرفی و نمایش عظمت مشایخ تصوف است و یکی از شگردهای تاثیر گذاری است که برای تعلیم دیگران و انتقال پیام اخلاقی به مخاطب از آن بهره می گیرند. "
  11. «کهن نمونه» و کارکرد آن در حماسه های اسطوره ای پارسی قرن چهارم و پنجم هجری (شاهنامه، گرشاسب نامه، بهمن نامه، بانو گشسب نامه، کک کوهزاد، فرامرز نامه، برزو نامه، کوش نامه)
    1392
  12. «کهن نمونه» و کارکرد آن در حماسه های اسطوره ای پارسی قرن چهارم و پنجم هجری (شاهنامه، گرشاسب نامه، بهمن نامه، بانو گشسب نامه، کک کوهزاد، فرامرز نامه، برزو نامه، کوش نامه)
    1392

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. بررسی لاکانی عشق در غزلیات حسین منزوی
    1401
    چکیده یکی از پُرکاربردترین نظریۀ ادبی معاصر، نقد روانکاوانه است. با کاربرد این نظریه در خوانش متون ادبی، می توان به لایه های زیرین آثار ادبی پی برد. این نوشتار، با بهره گیری از مفاهیم بنیادی نظریۀ روانکاوی ژاک لکان، روانکاو فرانسوی نو فرویدی، کاربرد این مفاهیم را در شعر حسین منزوی، نشان داد. ابتدا برای رسیدن به هدف پژوهش حاضر، چارچوب روانکاوانۀ لکان که در بردارندۀ مفاهیمی چون «امر خیالی»، «امر نمادین»، «امر واقعی»، «ابژه دیگری کوچک» و «دیگری بزرگ» است توضیح داده شد، سپس با کمک مفاهیم، اشعار انتخابی منزوی به منظور دستیابی به لایه های پیچیده و مباحث ضمنی، نقد و تحلیل شد؛ این اشعار عبارت اند از: «شب»، «بهار»، «خواب»، «دیوار»، «پاییز»، «ماه و پلنگ»، «پیراهن». سپس مضامین استفاده شده در شعر منزوی و ویژگی های شعری او که با مفاهیم لکانی مطابقت دارد، موردبررسی قرار گرفت و این اشعار از نظر تعلق به سه دنیای نمادین، خیالی و واقعی ارزیابی شد. در این بررسی، بیشترین مصادیق شعر منزوی، به ترتیب مربوط به سه دنیای نمادین، خیالی و واقعی است. همچنین روش این پژوهش کتابخانه ای و تجزیه داده ها بصورت توصیفی- تحلیلی است.
  2. بازخوانی داستان سیاوش شاه نامه ی فردوسی مبتنی بر اندیشه های گنوستیک
    1400
    این پژوهش در پی بررسی بازتاب اندیشه های گنوستیک به ویژه گنوستیک مانوی بر روی داستان سیاوش از شاه نامه ی فردوسی است. شاه نامه ی فردوسی از کهن ترین آثار منظوم به زبان فارسی است که سند هویت ایرانیان نیز به شمار آمده است. حکیم ابوالقاسم فردوسی در قامت یک ویراستار چیره دست ظاهر شده و پس از جمع آوری داستان های کهن ایرانی آن ها را به بهترین شکل آراسته و به گونه ای خردپذیر به مخاطب ارائه داده است. یکی از دلایل مقبولیت و اهمیت داستان های شاه نامه آمیختگی تار و پود داستان ها با خرد است. آیین گنوسی نیز که ریشه در آیین های باستان دارد از مجموعه ی اصولی تشکیل شده که از مهم ترین آن ها می توان به خرد و آگاهی و نیک سرشتی و اعتقاد به جهان آخرت و دوگانگی و جز این ها سخن گفت ...
  3. بررسی، نقد و تحلیل برخی گزاره های تاریخ محور شعر حافظ در آثار حافظ پژوهان معاصر
    1400
    رویکرد تاریخی-سیاسی به سروده های حافظ، افق معنایی جدیدی در ساحت تفسیر دیوان وی گشوده است. رمزگشایی برخی از ابهامات شعر حافظ و برقراری پیوند عمودی بسیاری از بیت ها که به ظاهر پراکنده و بی ارتباط می نمایند؛ از دستاوردهای این رویکرد است. بهره گیری حافظ از ظرفیت شعر برای بیان عقیده و جهت گیری نسبت به هسته ی قدرت سیاسی و رخدادها و تحولات آن عرصه، اهمیت رویکرد تاریخی-سیاسی در به دست دادن درک جامع تر و دقیق تر از شعر او را، برجسته می سازد. ارتباط نزدیک حافظ با دربار به دلیل جایگاهش به عنوان شاعری بهره مند از قبول خاطر خاص وعام و نیز به اقتضای شغل دیوانیش، موجب شده که او شناختی دقیق از شاهان و شاه زادگان و وزرا و دیگر رجال متنفذ عصر خویش داشته باشد. داوری حافظ نسبت به بسیاری از ایشان در سروده هایش بازتاب دارد. در این میان، حوادث پایان سلطنت شاه شیخ ابواسحاق اینجو، به دلیل تاثیر عمیق این واقعه بر حافظ و تغییر مسیر زندگانی او، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. بخش نخست این جستار، به بررسی بازتاب این رخدادها در سروده های حافظ اختصاص دارد. هدف بخش دوم این پژوهش بررسی سیمای شاه منصور مظفری در دیوان حافظ و انطباق آن با منابع تاریخی معتبر است تا از رهگذار آن بتوان برای جایگاه سپند و ارجمند او نزد حافظ، توضیحی منطقی یافت. این پژوهش به روش تحلیل محتوا (رویکرد توصیفی-تحلیلی) انجام پذیرفته است.
  4. بررسی و تحلیل محتوایی دفتر نخست مثنوی از منظر اندیشه های گنوستیکی با تکیه بر گنوسیسم مانوی
    1399
    بخش قابل توجه ای از ادبیات غنی زبان فارسی را ادب عرفانی تشکل می دهد. بسیاری از آثار عرفانی عصر اسلامی چون آیینه ای است که اندیشه ها و باورهای پیش از اسلام را نشان می دهد. ما در این پایان نامه، با بهره گیری از آثار گنوسی، مانویت و مثنوی معنوی، به عنوان شاهکار بی نظیر آثار صوفیانه، به بررسی و تطبیق محتوایی تعالیم و آموزه های مولوی با اندیشه های گنوستیکی پرداخته ایم. و نشان داده ایم که می توان یکی از آبشخورهای اندیشه مولوی در مثنوی را آمو زهای گنوسی و خاصّه مانویت دانست. آموزه هایی چون: اهمیت معرفت و خودشناسی، اسارت روح در زندانِ تن و اشتیاق روح برای بازگشت به اصل خود، زندان دانستن جهان، اعتقاد به مکاشفه ی عرفانی، تقابل جسم و روح، نور و ظلمت، علاقه به موسیقی و سماع که بن مایه های کهن عرفانیِ گنوسی هستند به نحوی شگفت انگیز در آیینه ی آموزه های جلال الدین متجلی شده اند که می تواند نشان از تاثیر پذیری مثنوی از تعالیم گنوسی به ویژه مانویت باشد. هدف این پژوهش، بررسی محتوایی ِدفتر نخست مثنوی از منظر اندیشه های گنوستیکی با تکیه بر مانویت است. روش پژوهش، بنیادی از نوع نظری است. به صورت استنباطی و تحلیلی بر پایه مطالعات و بررسی های کتابخانه ای
  5. نقد و تحلیل عرفانیات در کتاب تاریخ رشیدی تالیف میرزا محمد حیدر دوغلات
    1399
    چکیده قرن نهم یکی از ادوار مساعد برای رواج تصوف و نفوذ عرفان و صوفیه بوده است و سراسر تاریخ عصر تیموری و پیروان او پر است از بزرگداشت و تبجیل بزرگان و پیشروان تصوف، بهطوری که این میزان از فراگیری بر آثار تاریخی هم بیاثر نبوده است و ردپای عرفان و گرایشات عرفانی را میتوان به عینه مشاهده نمود. یکی از این آثار تاریخی، تاریخ رشیدی نوشته محمد حیدر پسر محمد حسین گورکان از طایفۀ دوغلات است. این اثر یکی از منابع ارزشمند قرن دهم هجری بهشمار میآید که در کشمیر هند کتابت شده است. این اثر در دو بخش کلی «تاریخ اصل» و «تاریخ مختصر» روایت شده است. در نوشتار حاضر برآنیم تا ضمن پرداختن به وضعیت عرفان در دوره تیموری، به نقد و تحلیل عرفانیات و گرایشهای عرفانی نویسنده بپردازیم. برای این منظور، به کتب عرفانی و تاریخ دورهای (تاریخ عصر تیموری) مراجعه نموده و پس از بررسی دادهها به شیوه تحیلی و توصیفی، ذیل چهارچوبها و اصولی به دستهبندی مطالعات و دادههای بهدست آمده پرداختیم.
  6. نقد، بررسی و تحلیل تعدادی از ترجمه های کلمن بارکس در آمریکا، در پیوند با مولانا جلال الدین رومی
    1399
    ترجمه ی آثار کلاسیک ادبی فارسی، خاصه شعر، همواره با دشواری روبه رو بوده است و از رهگذر ترجمه ی درست این آثار، فرهنگ اصیل و ادبیات غنی ایران به جهانیان معرفی خواهد شد. آشنایی اخیر جوامع غربی، خاصه آمریکا، با مولانا و اشعار او، مدیون ترجمه های کلمن بارکس، شاعر آمریکایی و استاد بازنشسته ی دانشگاه جورجیا می باشد. آشنایی بارکس با مولانا، زمانی بود که در سال 1976، رابرت بلای دوست او، ترجمه های پیشین آربری را به وی نشان داد و ضمن ذکر این جمله، که این اشعار باید از قفس خود رها شوند، او را تشویق به ترجمه ی مجدد این اشعار نمود. جالب آن است، که بارکس با زبان و ادبیات فارسی، آشنایی نداشته و با استفاده از ترجمه های پیشین، که توسط آربری و نیکلسن انجام شده است، به ترجمه ی دوباره ی این اشعار پرداخت و سبب شد، تا اشعار شاعری مسلمان از دیار شرق، صدرنشین کتاب های پرفروش در آمریکا شود. در اکثر پژوهش های انجام شده در این حوزه، به بررسی کتاب پرفروش بارکس، یعنی «گزیده ی اشعار رومی» پرداخته شده است. The essential Rumi)) ، اما ما در این نوشتار، سعی کردیم، تا به بررسی تعداد بیشتری از آثار منتشرشده ی بارکس، که کمتر مورد بررسی قرار گرفته اند ، بپردازیم. در این پژوهش، به تحلیل و بررسی تعدادی از ترجمه های کلمن بارکس، با کمک نظریه ی آندره لفور پرداخته شد، و با بررسی تطبیقی این ترجمه ها، با اصل اشعار، دلایل محبوبیت مولانا و آثارش در آمریکا و همچنین، نسبتی که بین اشعار اصلی با ترجمه های بارکس وجود دارد و نیز، نظرات و نقدهای صورت گرفته بر آثار بارکس را، مورد بررسی قرار دادیم. بارکس در ترجمه هایش، برای درک راحت تر خوانندگان انگلیسی زبان خود از راهبردهای: تفسیر(تعبیر) و همچنین، ترجمه ی نظم به نثر، استفاده نموده است، تا متن را با هنجارهای زبانی، ادبی و نوشتاری زبان مقصد( انگلیسی) و به خصوص شعر آزاد معاصر آمریکایی، برای خوانندگان امروزی خود، سازگار سازد. بارکس طبق هنجارهای زبانی و ادبی زبان مقصد، و با تغییراتی در شعر اصلی و با بازسازی مفاهیم شعر ( مولانا)، دست به تغییراتی زده، که بیشتر منجر به خلق اثر شده است تا ترجمه. با وجود این تغییرات و انتقادهای وارد شده به ترجمه های بارکس، می توان گفت که او موفق شده است با استفاده از این ظرفیت های زبانی و شناخت اقتضای جامعه ی کنونی خود، یعنی آمریکا، مفاهیمی مشابه ب
  7. بررسی و تبیین زبان غنایی در شاه نامه ی فردوسی
    1399
    شکل گیری هر زبانی با گزینش واژه ها آغاز می شود زیرا واژه اصلی ترین عنصر سازنده ی زبان و شعر و همچنین بیان کننده ی عاطفه و احساس شاعر است. قرارگیری واژگان غنایی در یک اثر حماسی مفهوم جدیدی پدید می آورد که از آن به عنوان«زبان غنایی در حماسه» نام برده می شود. وجود عنصر غنا در حماسه، از دیدگاه انواع ادبی آمیزه ای از نوع غنایی و حماسی است و این موضوع از نظر تلفیق این دو نوع ادبی مهم قابل توجه است. در این پژوهش کوشش شده است ساختار و ویژگی های داستان های عاشقانه در شاهنامه مورد بررسی قرارگیرد و داستان های برگزیده از نظر زبان غنایی واکاوی شوند. با توجه به نتایجی که با مطالعه بیت ها در داستان های مورد نظر به دست آمد، می توان داستان های عاشقانه ی حماسی را نوعی ادب فرعی و جداگانه در نظر گرفت که در مرز دو قلمرو ادب غنایی و حماسی در نوسان است. در ادب غنایی ای که منِ هنرمند و راوی، ضمیر اول شخص مفرد و این «من» نماینده ی احساسات مختلف است و به همین دلیل هنرمندان در برخورد با موضوعی واحد، واکنش های متفاوت اما متناسب با فضای اثر از خود نشان می دهند. همچنین نویسنده و شاعر در ادب غنایی امیال و آرزوهای خود را در مواقع مناسب در قصه دخالت می دهد. در ادب حماسی که شاعر معمولا در داستان تصرف نمی کند، از دلاوری و شجاعت سخن می گوید و احساس و عاطفه خود را کمتر بروز می دهد. حال یافتن ویژگی هایی از ادب غنایی در یک اثر حماسی در حوزه ی آرایه هایی مانند تشبیه، استعاره، کنایه و اغراق و در کنار این ها نمونه هایی از صفات غنایی، ما را به نتایجی می رساند تا به پرسش هایی که این نوشتار بر مبنای آن ها شکل گرفته، پاسخ دهند.
  8. بررسی گزارههای دینی در گلستان سعدی
    1399
    میتوان گفت که دین و ادب عضوهای جداناشدنی از فرهنگ و آداب و رسوم یک ملت هستند و معارف اسلامی همیشه مورد توجه شاعران و نویسندگان ایرانی بوده است. آنها سعی کردهاند از مضامین قرآن و حدیث برای ارتقا و دلنشین کردن سخن خود استفاده کنند و کلام خود را بوسیله قرآن و حدیث دلپذیر نمایند. مصلح بن عبدلله سعدی شیرازی شاعر و نویسندهی بزرگ قرن هفتم هجری اثر گلستان را به رشته تحریر درآورده است. این اثر گرانمایه حاوی نکات بلاغی و ادبی فراوان است. بدون تردید انتساب سعدی به دین و ﺑﺮرﺳﻲ ﺑﺨشﻫﺎﻳﻲ از آﺛﺎرش از اﻳﻦ ﻣﻨﻈﺮ، هیچگاه ﺑﻪ دور از واقعیت و بیگانه با شان و شخصیت علمی جامع وی نمیباشد؛ این خود اوست که پیش از همه، شجره علمی قبیلهاش را به جهت وابستگی و انتساب به دانشِ دین میستاید، آنجا که میگوید: همه قبیله من عالمان دین بودند مرا معلم عشق تو شاعری آموخت این تحقیق با هدف پاسخگویی به این مساله صورت میپذیرد که سعدی شیرازی در محتوای گلستان تا چه حد از معارف دین اسلام، یهود و مسیحیت بهره برده است. مبانی نظری این تحقیق را قرآن و کتب حدیث و کتاب گلستان و کتاب و مقالاتی که درباره تاثیر ادیان ابراهیمی در گلستان نگارش یافتهاند تشکیل میدهد. یافتههای تحقیق نشان میدهد که دین اسلام بیشترین تاثیر را نسبت به دو دین یهود و مسیحیت بر گلستان داشته است و دیدگاه سعدی نسبت به دو دین یهود و مسیحیت تحت تاثیر قرآن و روایات معصومین است.
  9. بررسی و تحلیل طنز سیاه در داستان های برجسته ی معاصر ایران از سال 1300 تا 1357.
    1395
    طنز را بر اساس محتوا و مضمون به دو دسته­ی طنز سیاه و طنز سفید تقسیم کرده اند. طنز سیاه، نگاهی تمسخرانگیز به موقعیت­های بیمارگونه، هولناک و موحش دارد و اغلب با انواع هنجارگریزی، دلهره، رنج، ترس، اندوه و پوچی همراه است و به نوعی زیرمجموعه ی ادبیات سیاه نیز قرار می گیرد که با نگاهی بدبینانه، به توصیف ابتذال، مرگ اندیشی، تنهایی بشر معاصر، سرخوردگی از جامعه و مانند آن می پردازد. طنز سیاه علاوه بر اینکه در متن های گوناگون و ژانرهای مختلف کاربرد دارد، یکی از ویژگی های مکتب سوررئالیسم نیز به شمار می رود. هدف و جامعه­ی آماری این تحقیق، معرفی طنز سیاه، پیشینه و ویژگی­های آن و بررسی نمونه­ها و نمایندگان برجسته­ ی آن در فاصله­ی سال­های 1300 تا 1357 در ایران بوده است؛ اما با توجه به گستره ی آثاری که در این دوره در زمینه ی داستان، شعر، ادبیات نمایشی و... تولید شده است، ما دایره ی این تحقیق را در حیطه ی آثار داستانی سه نویسنده ی شاخص این دوره؛ یعنی صادق هدایت، غلامحسین ساعدی و بهرام صادقی، خلاصه کردیم تا به طور برجسته تر بتوانیم طنز سیاه را بررسی و تحلیل کنیم. طنز سیاه در داستان های فارسی از سال 1300 تا 1357، با تمام شگردهایش در داستان های این سه نویسنده بسامد دارد. در این رساله در فصل اول کلیات و در فصل دوم به پیشینه ، تعاریف طنز سیاه می پردازیم. فصل سوم روش تحقیق و فصل چهارم ویژگی های طنز سیاه در داستان های هدایت، ساعدی و صادقی همراه است. در فصل پنجم نیز به نتایج حاصل پرداخته شده است. نوع این تحقیق، بنیادی و از نوع نظری است. طنز سیاه بر مبنای نظریات مطرح در نقد ادبی، عناصر داستان، انواع ادبی و مکتب­های ادبی، تجزیه و تحلیل و اطلاعات لازم از طریق منابع کتابخانه­ای و اینترنتی جمع­آوری شده است.
  10. مضمون های مشترک در مثنوی و غزل های شمس
    1394
    غزلیات شمس و مثنوی معنوی بیانگر اندیشههای عرفانی منظوم مولاناست و حاصل دنیای سکروصحو و غناوتعلیم اوست با توجه به مضامین به کار رفته در این دو اثر که با لحنی متفاوت نوشته شدهاند، مسائلی که طرح بنیادین اندیشه و عواطف او را در مثنوی معنوی و غزلیات شمس تشکیل میدهد؛ برخاسته از یک بنیاد فکری ثابت و مشخص است. به طوری که بسیاری از مضامین به کار رفته در غزلیات به صورت تمثیلی و در ضمن داستانها در مثنوی شرح داده شده است ایشان در دفتر اوّل مثنوی و غزلیات شمس مضامین مشترکی مانند، عشق، فنای افعالی، مرگ ارادی، رازداری، انسان کامل، حق تعالی، ریاضت، عالم معنا و صورت، جان و تن، بازگشت به وطن اصلی، مرگ، خواب، دعا، گریه و زاری، فنا و نیستی، سماع، نفس اماره، جبر و اختیار، توکّل و علل و اسباب، وحدت وجود و حرکت و پویایی وجود را به کار برده است.محوریترین وپر بسامدترین مضامین و موضوعاتی که مولوی با شواهد فراوان به آنها توجه داشته، عشق و توحید افعالی است که اساس وپایه سایر اندیشههای مولوی در این دو اثر گرانبهاست.
  11. بررسی زمینه های فرم و اندیشه های سوررئالیستی در معارف بهاولد
    1394
    چکیده: سورئالیسم؛ یکی از مکاتب ادبی و هنری است که اساس آن بر پایهی برهم زدن عادات گذشته و شکستن هنجارها بنا شده است. در واقع، سورئالیسم؛ خلق هنر بدون توجّه به معیارهای خاص و بدون چهارچوبها و برنامهای از پیش تعیین شده میباشد. یک نوشتهی سورئالیستی را میتوان تقریر اندیشه، فارغ از هرگونه ضابطهی عقلانی و مستقل از ملاحظهی معیارهای متعارف دانست. در یک نوشتهی سورئالیستی، آنچه اهمیت مییابد و در مرکز توجّه قرار میگیرد؛ «ضمیر ناخودآگاه» نویسنده است و تعقّل و استدلالات منطقی کنار گذاشته میشود. اگرچه «سورئالیسم» به گونهی رسمی و به عنوان یکی از جنبشهای معروف هنری قرن بیستم، در غرب پایهگذاری شد؛ امّا رگههائی از آن را میتوان در برخی از متون عرفانی ایرانزمین مشاهده کرد که سابقهای بیش از این دارد. اگر عقلستیزی برخی از عرفا در قرون اوّلیهی هجری و گذر از چهارچوبهای منطقی در آثارشان را، نخستین نمونههائی بدانیم که دارای مولّفههای سورئالیستی هستند؛ باید بپذیریم که زمینههای اندیشههای سورئالیستی پیشتر از آنکه از غرب سرچشمه بگیرد، در ادبیات و عرفان شرق وجود داشته است. بهاءالدّین محمّد بن حسین خطیبی بلخی –پدر مولانا- مشهور به بهاءولد؛ از عرفای قرن ششم و هفتم هجری قمری است که بیان عارفانه و شطحیات ناب عرفانی او که با شکستن هنجارهای متعارف و رها کردن عقل و منطق همراه میباشد، موجب شده تا رگههائی از مولّفههای سورئالیستی را در اثر یگانهی او، «معارف»، مشاهده کنیم. در این تحقیق سعی شده است که با توجّه به شاخصهها و مولّفههای «سورئالیسم» و بررسی زمینههای آن در «معارف» بهاءولد، این اثر مورد نقد و ارزیابی قرار گیرد.
  12. بررسی اصطلاحات دینی در دیوان حافظ بر اساس تحلیل گفتمان
    1394
    از خصوصیات مهم دیدگاه تحلیل گفتمان توجه به صورت، معنا و تاثیرات اجتماعی و فرهنگی در یک متن است. با انتخاب و به کارگیری این رویکرد، میتوان انتظار داشت که بررسی و تحلیل دقیقتری از متن ادبی صورت گیرد. از میان رویکردهای تحلیل گفتمان، رویکرد نورمن فرکلاف به عنوان روش خاص در این پژوهش به کار رفته است. رویکرد فرکلاف، نوعی تحلیل گفتمان متن محور است که در آن تجزیه و تحلیل در سطوح مختلف انجام میگیرد. تحلیل متن، بررسی نحوهی تولید، توزیع و مصرف آن و نگاه به ویژگیهای اجتماعی از خصوصیات این نظریه است. در این تحقیق، اصطلاحات دینی «مذهب»، «نماز»، «روزه» و «توبه» در دیوان حافظ مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نظریهی فرکلاف، تحلیل اصطلاحات دینی در سطح توصیف، بر اساس ویژگیهای متنی استوار است و هدف اصلی در این مرحله، توجه به مفهوم ظاهـری آنها میباشد. در سطح تفسیر، تحلیل اصطلاحات دینی بر مبنای کردار گفتمانی صورت گرفته است؛ در این مرحله، سرنخهایی که در بخش توصیف به دست آمده است، در کنار متون بینامتنی و دانش زمینهای مفسر، پایه و اساس تفسیر متن میباشد. سطح تبیین، به تحلیل کـردار اجتماعی در متن اختصاص دارد. در این مرحله، به تاثیـر مولفههای قدرت و ایدئولوژی در نوع نگرش حافظ به اصطلاحات دینی توجه شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که شعر حافظ در لایههای مختلف معنایی، حاوی سخنان و اندیشههای مهمی میباشد. حافظ به تمام جنبههای شعر خود در صورت، معنا و ابعاد مختلف اجتماعی و فرهنگی آن توجه داشته و اندیشههای متفاوتی را به فراخور هر بخش، بیان نموده است. بنابراین اگر بررسی شعر حافظ با دیدی محدود و تاکید بر جنبهای خاص، متمرکز باشد، نتایج قابل اعتمادی را در پی نخواهد داشت.
  13. مقایسه­ ی زبانی و محتوایی و تحلیل زمینه­ های ظهور برخی اصطلاحات و موضوعات عرفانی در دو اثر تمهیدات عین القضات همدانی و روح الارواح
    1394
    چکیده: مقایسه­ی زبانی و محتوایی و در پرتو آن، تحلیل زمینه­ها­ی ظهور و بروز برخی اصطلاحات و موضوعات عرفانی در دو اثر تمهیدات و روح الارواح، موضوع اصلی این رساله است. در این راستا وجود خصوصیات ویژه­ی زبانی و محتوایی هر دوره از تاریخ ادبیّات، ما را بر آن می­دارد که اثر کم­تر شناخته شده­ای چون روح الارواح را، با دیگر کتاب هم عصر خود یعنی تمهیدات بسنجیم، تا از رهگذر این مقایسه، به ویژگی­های منحصر به فرد زبانی و محتوایی هر یک از آن­ دو اثر و بالطبع برخی از وجوه سبکی دو نویسنده­ی نامدار سده­ی پنجم و ششم قمری پی ببریم. بدیهی است که شناخت این خصوصیات، نه تنها ما را با نوع نگرش و اعتقاد نویسندگان مورد نظرآشنا می­سازد، بلکه می­تواند، زمینه­های تاثیر و تاثر آن­ها را، بر یکدیگر و نیز دیگر نویسندگان عارف نشان داده و امکان دریافت اطلاعاتی را درباره­ی پیشینه­ی تصوّف نیز فراهم نماید. سعی ما بر این بوده است که تا حدّ امکان، بیشتر موضوعات عرفانی و ویژگی­های زبانی منحصر به فرد را، در هر دو کتاب، شناسایی و در دو بخش جدا­گانه تحلیل نموده و نیز، پاره­ای از اصطلاحاتی را که به نظر می­رسد، بر­ساخته­ی ذهن خلّاق سمعانی و عین القضات باشد، معرفی و زمینه­های ظهور آن­ها را در آثار پیشین بجوییم.
  14. جای گاه احمدرضا احمدی در شعر معاصر ایران
    1394
    احمدرضا احمدی بیش از پنجاه سال است که در عرصه های مختلف هنری و ادبی در کشور حضور دارد و یکی از نمایندگان اصلی شعر موج نو به شمار می آید. شعری که در آغاز دهه ی چهل شکل گرفت با اوج مبارزه های سیاسی علیه جکومت پهلوی و بی اعتنایی منتقدان، ناشران، مخاطبان و شاعران به این نوع شعر، به محاق رفت؛ اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ویژه در دهه ی هفتاد هجری به طور شگفت آوری مورد استقبال همان نحله ها واقع گردیداحمدرضا احمدی بیش از پنجاه سال است که در عرصه های مختلف هنری و ادبی در کشور حضور دارد و یکی از نمایندگان اصلی شعر موج نو به شمار می آید. شعری که در آغاز دهه ی چهل شکل گرفت با اوج مبارزه های سیاسی علیه جکومت پهلوی و بی اعتنایی منتقدان، ناشران، مخاطبان و شاعران به این نوع شعر، به محاق رفت؛ اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ویژه در دهه ی هفتاد هجری به طور شگفت آوری مورد استقبال همان نحله ها واقع گردید.
  15. بررسی و مقایسه ی گرگین ایرانی و پیران ویسه ی تورانی از منظر شخصیت و ...
    1393
    پیران ویسه و گرگین میلاد دو شخصیت در شاه نامه ی فردوسی هستند که به واسطه ی کارکردهایی که از منظر شخصیتی در داستان دارند، دارای شخصیت های پیچیده، دوگانه، ضدقهرمان و ناهمگون هستند. این دو شخصیت در دو موضع متضاد و ناهم گون در داستان های شاه نامه ایفای نقش دارند. گرگین شخصیتی ایرانی است؛ اما به عنوان مثال، در داستان بیژن و منیژه، نقشی منفی بازی می کند و باعث می شود که بیژن به دام دشمنان ایرانیان بیفتد؛ بدین روی می توان نقش ضد قهرمان به او داد. در مقابل پیران ویسه که وزیر و مقرب افراسیاب است، در شمار دشمنان سوگند خورده ی ایرانیان به شمار نمی آید و گاهی از سر دل سوزی هم دم و هم دل ایرانیان می شودپیران ویسه و گرگین میلاد دو شخصیت در شاه نامه ی فردوسی هستند که به واسطه ی کارکردهایی که از منظر شخصیتی در داستان دارند، دارای شخصیت های پیچیده، دوگانه، ضدقهرمان و ناهمگون هستند. این دو شخصیت در دو موضع متضاد و ناهم گون در داستان های شاه نامه ایفای نقش دارند. گرگین شخصیتی ایرانی است؛ اما به عنوان مثال، در داستان بیژن و منیژه، نقشی منفی بازی می کند و باعث می شود که بیژن به دام دشمنان ایرانیان بیفتد؛ بدین روی می توان نقش ضد قهرمان به او داد. در مقابل پیران ویسه که وزیر و مقرب افراسیاب است، در شمار دشمنان سوگند خورده ی ایرانیان به شمار نمی آید و گاهی از سر دل سوزی هم دم و هم دل ایرانیان می شود.
  16. زندان نامه نویسی در حوزه ادبیات داستانی سال های (1357-1320)
    1393
    زندان نامه نوع ادبی فراموش شده ای است که به توصیف زندان و رویدادهای آن اشاره دارد. برخی نویسنده های زندانی شده،در زندان به نگارش زندان نامه پرداخته اند، برخی دیگر پس از آزادی تجربه زندانی شدن خود را روایت کرده اند و برخی دیگر بدون تجربه زندان و گویا بنابر شنیده های خود به نگارش زندان نامه پرداخته اند. نویسنده هایی نیز وجود دارند که زندانی شده اند اما وقایع زندان را در آثار خود انعکاس نداده اند (شاید نوعی واکنش باشد) زندانی شدن نویسنده ها و آزادی از زندان آن ها،رابطه تنگاتنگی با مسائل و تحولات سیاسی دارد. زیرا ادبیات در این دوره درخدمت اجتماع و سیاست است وطرح مشکلات اجتماعی و گاه سیاسی در داستان ها و مقاله ها موجب دستگیری آن ها می شود.در نقطه ی مقابل نیز گاه تحولات سیاسی همچون جنگ، کودتا و انقلاب در دستگیری یا آزادی نویسنده ها تاثیر به سزایی داشته است. نویسنده های زندانی یا زندان نامه نویس دوره رضا شاه پهلوی تا زمان سقوط حکومت ش در سال (1320) علی دشتی ، کریم کشاورز، جعفر پیشه وری ، جلال آل احمد، بزرگ علوی و ابراهیم گلستان هستند. زندان نامه نویس های دوره به سلطنت رسیدن محمد رضا شاه پهلوی تا کودتا (1332-1320)عبارت اند از احسان طبری، محمود اعتماد زاده(م. ا. به آذین)، احمد محمود و غلامحسین ساعدی. نویسنده های سال های کودتا تا انقلاب (1357-1332) که تجربه زندان داشته و یا زندان نامه نگاشته اند:: امیرگل آرا، محمود دولت آبادی، نسیم خاکسار، علی محمد افغانی ، احمد ناظر زاده کرمانی ، نادر ابراهیمی ، جمال میر صادقی، صمد بهرنگی ، عدنان غریفی، فریدون تنکابنی ، ناصر موذن، علی اشرف درویشیان ، حسن حسام، هوشنگ گلشیری، اسماعیل شاهرودی، رضا براهنی ، امیر حسن چهلتن ، شهرنوش پارسی پور، جلیل امجدی، محسن مخملباف، احمد پور نجاتی، منصور یاقوتی و ابراهیم یونسی هستند. توصیف زندان، بیان احساسات زندانی،رفتار زندان بان ها،انواع شکنجه، وضع بد غذا و بهداشت، اعتصاب و اعتراض،بی قانونی(پرونده سازی،محاکمه فرمایشی)ومسائل اجتماعی و سیاسی،بخشی از درون مایه های اصلی زندان نامه ها در این سال هاست.
  17. بررسی و تحلیل نگاه سه شاعر برجسته ی ایرانی (سنایی، عطار و مولانا) به مسئله ی یهودیت با توجه به آموزه های قرآنی
    1393
    بررسی دیدگاه شاعران و نویسندگان یک برهه تاریخی از آن جا که آن ها نخبه های پیش تازی در حوزه ی فرهنگ و ادب و دانش هستند، تا حدی می تواند منعکس کننده ی تفکر عمومی و بیش تر تفکر غالب جامعه ی روزگار خویش باشند. نظر به این که تاریخ تمدن ایران از دیرباز با آیین یهودیت تعاملات بسیاری داشته است، ادبیات فارسی به عنوان گنجینه ای بزرگ می تواند روشن گر بسیاری از ابهامات ادبی و تاریخی باشد. این پژوهش در نظر دارد عقاید سه تن از بزرگان ادب فارسی (سنایی، عطار و مولانا) را در مورد یهود و یهودیت بررسی کند. در آثار این شاعران تلمیحات و اشارات بسیاری از مسئله ی یهودی و یهودیت درج گردیده که به واسطه ی آن ها می توان تفکر غالب مردم یا حاکمیت یا شاعرانن و نخبگان را برجسته را دریافت.
  18. بررسی و تحلیل عنصر شخصیت در آثار نمایشی اکبر رادی
    1393
    اکبر رادی یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر است که بخشی از نوشته های او به نوع نمایش نامه اختصاص یافته است. در نمایش نامه، هم چون داستان یکی از عناصر برجسته ی نمایش شخصیت است. ما در این پژوهش به تحلیل عنصر شخصیت در نمایش نامه های اکبر رادی پرداخته ایم. در آغاز شخصیت های آثار نمایشی او را طبقه بندی کرده، میزان تحول نقش و اهمیت کارکرد، تحول و روند دگرگونی آن ها را مورود بررسی قرار داده ایم. اکبر رادی یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر است که بخشی از نوشته های او به نوع نمایش نامه اختصاص یافته است. در نمایش نامه، هم چون داستان یکی از عناصر برجسته ی نمایش شخصیت است. ما در این پژوهش به تحلیل عنصر شخصیت در نمایش نامه های اکبر رادی پرداخته ایم. در آغاز شخصیت های آثار نمایشی او را طبقه بندی کرده، میزان تحول نقش و اهمیت کارکرد، تحول و روند دگرگونی آن ها را مورود بررسی قرار داده ایم. در این راستا وجود شخصیت های سیاه و سفید، جزییات شخصیت پردازی و ...
  19. بررسی و تحلیل ساختارهای روایت در سرودههای سهراب سپهری
    1392
    روایت­شناسی یکی از ابعاد مهم روش­های نقد ادبی است با دامنه­ایی گسترده؛ چنان­که در حیطه­ی داستان و حکایت آن­طور که پنداشته می­شود، محصور نمی­ماند؛ بلکه به دنیای شعر و ادبیات منظوم نیز، سرایت می­کند. به این سبب نگارنده­ در این پایان­نامه، از همین منظر به بررسی مجموعه­ی اشعار سهراب سپهری، پرداخته­ و بر آن بوده­است تا خوانشی مبتنی بر نظریه­های روایت­شناسی از شعر سهراب داشته باشد. در این پایان­نامه در فصل دوم، ابتدا به صورت اجمالی، به مبحث روایت، نظریه­پردازان روایت و اهمیت آن در بازخوانی ادبیات پرداخته شده است. سپس به تاریخچه­ی روایت­های منظوم و روایت در ایران نگاهی گذرا شده است. در فصل چهارم، به بررسی روایت و عناصر داستانی اشعار روایی سهراب سپهری اختصاص یافته است. سخن اصلی این پایان­نامه، تشریح این امر است که سهراب سپهری، به عنوان یک شاعر، به کاربرد روایت و عناصر داستانی در شعر توجه دارد و با استفاده از تکنیک­هایی - مثل ایجاد و آفرینش صحنه، برای معطوف ساختن توجه مخاطب به درون­مایه، تغییر زاویه­دید از دانای کل به «من روایتی» برای افزایش همدلی مخاطب، توجه به انتخاب موضوع و درون­مایه؛- توانسته است تا حدودی ژانر ادبی شعر را به روایت نزدیک کند
  20. بررسی و تحلیل ساختارهای روایت در سروده های سپهری
    1392
    روایت­شناسی یکی از ابعاد مهم روش­های نقد ادبی است با دامنه­ایی گسترده؛ چنان­که در حیطه­ی داستان و حکایت آن­طور که پنداشته می­شود، محصور نمی­ماند؛ بلکه به دنیای شعر و ادبیات منظوم نیز، سرایت می­کند. به این سبب نگارنده­ در این پایان­نامه، از همین منظر به بررسی مجموعه­ی اشعار سهراب سپهری، پرداخته­ و بر آن بوده­است تا خوانشی مبتنی بر نظریه­های روایت­شناسی از شعر سهراب داشته باشد. در این پایان­نامه در فصل دوم، ابتدا به صورت اجمالی، به مبحث روایت، نظریه­پردازان روایت و اهمیت آن در بازخوانی ادبیات پرداخته شده است. سپس به تاریخچه­ی روایت­های منظوم و روایت در ایران نگاهی گذرا شده است. در فصل چهارم، به بررسی روایت و عناصر داستانی اشعار روایی سهراب سپهری اختصاص یافته است. سخن اصلی این پایان­نامه، تشریح این امر است که سهراب سپهری، به عنوان یک شاعر، به کاربرد روایت و عناصر داستانی در شعر توجه دارد و با استفاده از تکنیک­هایی - مثل ایجاد و آفرینش صحنه، برای معطوف ساختن توجه مخاطب به درون­مایه، تغییر زاویه­دید از دانای کل به «من روایتی» برای افزایش همدلی مخاطب، توجه به انتخاب موضوع و درون­مایه؛- توانسته است تا حدودی ژانر ادبی شعر را به روایت نزدیک کند.
  21. بررسی و تحلیل هنجارگریزی معنایی در غزلیات نظیری نیشابوری بر اساس نظریه لیچ
    1392
  22. بررسی و مقایسه ی ناز و نیاز در غزل سعدی و وحشی بافقی
    1391
    بازتاب ناز و نیاز در غزلیات سعدی و وحشی بافقی، موضوع اصلی این رساله است. عشق به عنوان محوری ترین موضوع شعر فارسی، بیشتر در قالب غزل و با جلوه های گوناگون نمودار شده است. ذوق زمانه و قریحه ی شاعران، هم جانب جمال را نگاه داشته هم جانب کمال را، گاه به جسم گراییده و گاه راغب روح بوده، اغلب معشوق شخصیت غالب بوده و اندک مواقعی نیز عاشق؛ ولی همواره، ناز و نیاز از احوال پایدار عاشق و معشوق و از بارزترین وجوه عاشقانه ها بوده است. همچنین تعلق روحی و تمتع جسمی نیز، پیوند مستقیمی با مساله ی ناز و نیاز دارد. در نظر سعدی، معشوق از چنان جایگاه رفیعی برخوردار است که گاه به معبود نزدیک می شود. در مقابل، معشوق در شعر وحشی چهره ای کاملاً زمینی دارد و گاه در برابر عاشق، شخصیت مغلوب به شمار می آید. با توجه به جایگاه والای عشق نزد سعدی و وحشی، می توان گفت پرداختن به عشق، مهمترین وجه اشتراک سروده های این دو شاعر به شمار می رود. نکته ی قابل بررسی، رویکرد متفاوتی است که سعدی و وحشی نسبت به عشق دارند. بر همین اساس در این جستار برآنیم تا به بررسی عاطفه ی عشق در نظرگاه سعدی و وحشی و بیان تفاوت دیدگاه های آنان بپردازیم. نتیجه آنکه در غزل سعدی، نیاز و سوز و گداز عاشق وجه غالب بیان عاشقانه است، در حالی که در غزل وحشی ناز عاشق در برابر معشوق و اعراض از یار بسامد بالایی دارد، تا بدانجا که به ویژگی اصلی شعر او تبدیل شده است و او را به عنوان پایه گذار واسوخت معرفی کرده است. افزون بر این، تبیین جایگاه عشق و معشوق نزد سعدی و وحشی با مسائل فرهنگی، اجتماعی و روانشناختیِ زمانه ی شاعران نیز پیوند می خورد و به نحوی مقایسه ی سبک عراقی و مکتب وقوع و واسوخت نیز به شمار می آید.
  23. بررسی و تحلیل سبک شناختی آثار داستانی صمد بهرنگی
    1390
  24. روش پایان بندی در داستان های مثنوی
    1390
  25. سیر تحولی چهار پاره ی پیوسته از مشروطه تاکنون
    1390
  26. بررسی زمینه های روانشناسی عشق در غزلیات سعدی
    1390
  27. جلوه های نوستالژی در شعر حافظ
    1390
    نوستالژی از اصطلاحات علم روانشناسی و به معنای دل تنگی، حسرت زدگی و غم غربت است. بررسی جلوه های نوستالژی در آثار یک شاعر و نویسنده، ما را با جنبه های گوناگون شخصیت او آشنا می کند. این دل تنگی و غم غربت از دیرباز در ادبیات فارسی نمود گسترده ای داشته است و خصوصاً در شعر غنائی جایگاهی ویژه را به خود اختصاص داده است. حافظ شیرازی از جمله شاعرانی است که جنبه های گوناگون غم غربت و دل تنگی را در سروده های او می توان دید. نوستالژی شخصی حافظ مواردی چون دوری از شیراز، یاد ایام وصال و حسرت دوران جوانی را در بر می گیرد. مرثیه های شخصی حافظ در سوگ عزیزانش نیز در این بخش قرار می گیرد. عصر حافظ در دورهای بحرانی از تاریخ قرار می گیرد؛ از این رو تاثرات حاصل از اوضاع نابهنجار سیاسی- اجتماعی در سروده های این شاعر جلوهای برجسته دارد، به گونه ای که بسیاری از مصادیق نوستالژی و حسرت گذشته در شعر حافظ، ریشه در زمینه های سیاسی-اجتماعی عصر او دارد. در این بخش، دو تن از چهره های سیاسی- ابواسحاق اینجو و امیر مبارزالدین محمد - نقشی برجسته دارد. اندیشه های عرفانی خواجه در نگاه به گذشته ی ازلی و هبوط انسان به کره ی خاکی نیز با حسرت و اندوه جدا شدن از عالم معنا پیوند می خورد. نگاه متفاوت حافظ به این مسئله نیز شایسته ی بررسی است. با توجه به شخصیت فعال و مبارز حافظ در شعر او موارد نقض نوستالژی را نیز می توان مشاهده کرد. مضامینی چون غم ستیزی و شادخواری، امیدواری به آینده، توکل به لطف خدا و رضا به داده ی او حافظ را یاری می کند تا در آن روزگار سیاه اسیر سلطه ی غم و حسرت نشود.
  28. بررسی زمینه های روانشناسی عشق در غزلیات سعدی
    1390
    امروزه بررسی متون ادبی بر اساس دیدگاه های روان شناسی نوین یکی از رایج ترین زمینه های تحقیق در رشته ی زبان و ادبیات فارسی است. غزلیات سعدی به عنوان یکی از آثار برجسته در ادبیات غنایی به بیان ظرایف و دقایق عشق پرداخته است. از سوی دیگر عشق از مباحث عمده در روان شناسی تجربی به شمار می آید و روان شناسان برجسته ای چون اریک فروم، استرنبرگ و رنه آلندی به بحث درباره ی عشق، زمینه ها، کارکردها و انواع آن پرداخته اند. در رساله ی حاضر، جنبه ها و حالات گوناگون عشق و عاشق در غزل سعدی از دیدگاه روان شناسی تجربی مورد بررسی قرار گرفته است و شباهت ها و تفاوت های آن ها مطرح شده است. میان دیدگاه سعدی در غزلیات و روان شناسی تجربی راجع به عشق، مشترکات بسیاری وجود دارد که از آن جمله می توان به مواردی چون انگیزه های عشق ورزی، تواضع و پاکبازی و تسلیم در برابر معشوق، بردباری و تلاش و همت در عشق و... اشاره کرد. در زمینه های اندکی نیز تفاوت هایی میان آن دو مشاهده می شود. مشترکات بسیاری که بین دیدگاه سعدی نسبت به عشق با روان شناسی تجربی امروز وجود دارد، از سویی بیان گر صداقت و واقع نگری سعدی در عشق ورزیدن و بیان آن در غزلیات است و از سوی دیگر نیز بر پایداری و ثابت بودن ذات عشق طبیعی و سالم تاکید دارد.
  29. بررسی جلوه های نوستالژی در شعر حافظ
    1390
  30. بررسی رئالیسم جادویی در آثار داستانی رضا براهنی
    1390
  31. تحلیل اندیشه های دینی-اسلامی در ادبیات داستانی کودک و نوجوان سال های 1357-1300
    1390
    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوا و جست وجوی رد پای اندیشه های اسلامی در داستان های ادبیات کودکان و نوجوانان در سال های 1300 خورشیدی تا آغاز انقلاب اسلامی: یعنی 1357 بوده است. طبق تقسیم بندی انجام شده، تمام اندیشه ها در شش گروه: 1. اصول اعتقادی، 2. گرایش های عملی، 3. احکام، 4. مراسم و مناسک اسلامی، 5. اخلاق اسلامی، 6. سایر موارد مانند تفکر و تدبر در آفرینش، پرورش عقل و خرد، مسئله ی روحانیت، اطلاعات دینی و قرآنی، اطلاعات تاریخی و...) قرار گرفته اند و هر کدام از آن ها دارای زیرمجموعه هایی هستند به عنوان مثال اصول اعتقادی دارای زیرمجموعه هایی چون: توحید، نبوت، معاد، امامت و عدل می باشد که ضمن توضیحی مختصر، برای هر یک مصداق هایی ذکر گردیده است. شاخص ها، طبق تحقیق توصیفی و تحلیلی از بین گروه سنی: ب (سال های اول دبستان)، ج (سال های پایانی دبستان، د (دوره ی راهنمایی)، ه (دوره ی دبیرستان)، انتخاب شده است. در این پژوهش، در حدود پنجاه داستان و مجموعه داستان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است که بیشتر آن ها را انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسانده است و سایر کتب از طریق انتشارات دیگر به چاپ و انتشار رسیده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در این متون، درصد بالای اندیشه ها و مفاهیم موجود، به گرایش های عملی اختصاص دارد و کم بسامدترین آن ها احکام است. مراسم و مناسک، اخلاق، اصول اعتقادی و سایر موارد نظیر تفکر و تدبر در آفرینش، مسئله ی روحانیت و... نیز، در آثار بررسی شده، نمود قابل توجهی داشته است. از میان داستان های این دوره، کتاب های منتشر شده از سوی کانون، کمترین آمار حضور اندیشه های اسلامی را به خود اختصاص داده اند. اما در سایر کتب حضور اندیشه های دینی چندان نامحسوس نیست. لازم است یادآوری شود که چون موضوع پایان نامه، بررسی میدانی و آماری اندیشه های اسلامی در ادبیات کودکان دوره ای خاص بوده است، در ارزش گذاری و داوری درباره ی شیوه ی استفاده از این اندیشه ها و نوع نگاه نویسنده به آن ها کوششی صورت نگرفته است.
  32. تحلیل اندیشه های دینی- اسلامی در ادبیات داستانی کودک و نوجوان سال های 1357-1300
    1390
  33. بازتاب اسطوره و افسانه در آثار داستانی عباس معروفی
    1390
    عباس معروفی (1336) نویسنده ی معاصر، در آثار خود- اعم از رمان، داستان کوتاه و نمایشنامه - توجه و اهتمام ویژه ای برای اسطوره ها، چه اسطوره های انسانی (فرا ملّی/ ازلی ابدی) چه اسطوره های ملّی قائل است. توجه و اهتمامی آگاهانه -عامدانه تا بدان جا که بن مایه های اصلی برخی آثار وی، بر مبنای یکی از اسطوره ها بنا نهاده شده است. معروفی، در ارتباط با پاره ای از دردهای انسانی، آنچه با سرشت و سرنوشت انسان، در اعصار انسانی دیروز و امروز، در قالب موضوعاتی تکرارشونده که هیبت و هیئت ازلی ابدی دارند - خاصه در ارتباط با درگیری و جدال بی پایان انسان ها با یکدیگر - اسطوره هایی را دست مایه ی آثار خویش قرار داده است. توجه معروفی به اساطیر و چشم زد وی به داستان های اعصار دور، به بازنویسی صرف آن آثار، متوقف نمانده، همانا کوشیده است تا پیوندی ژرف در ارتباط با اساطیر انسانی و ملّی اعصار دیروز و عصاره اثیری و روح تراژیک آن ها با تاریخ معاصر و انسان امروز برقرار کند. اسطوره و افسانه، به عنوان میراثی از ادبیات داستانی پیشین، فصل های مشترک بسیاری با ادبیات داستانی مدرن دارد. تلاش عمده ی معروفی مصروف پیوند گذشته با امروز شده و در این رهگذر اسطوره ها و افسانه هایی را در آثار خویش به شیوه های گوناگون عبور داده است. در بخش «اسطوره»، چهار موضوع اصلی مورد توجه بوده است: «برادرکشی»، «پیکرگردانی»، «اسطوره ی دوکالیون» و «اسطوره ی الگو یا مادر در فرهنگ ایرانی». در این رساله، موضوع «برادرکشی» به طور اخص و «خویش کشی» به طور اعم مورد توجه بوده است. اسطوره های مطرح در این بخش، بازتاب داستان «هابیل و قابیل» به عنوان اسطوره ای انسانی و ازلی ابدی، در رمان «سمفونی مردگان» و داستان «برادرکشی در فرهنگ ایرانی»، در رمان «فریدون سه پسر داشت» با توجه به «کهن الگوی درگیری برادرها» مورد بررسی قرار گرفته است. اسطوره های برادرکشی را گوهری ترین و هنری ترین اسطوره ها در آثار عباس معروفی دانستیم و در ذیل اسطوره های برادرکشی در فرهنگ سامی و ایرانی در دو رمان اصلی معروفی، به ترجیع های مکرر او به برادرکشی در سایر آثارش نیز توجه نشان دادیم. در بخش دیگر، به موضوعی با عنوان «انسان حیوان مرکب» یا مقوله ی «پیکرگردانی» پرداخته شده است؛ این موضوع با توجه به رنگ آمیزی و بافت عظیم اسطوره ای و از آنجا که چنین نگرش و بینشی در جغرافیا و اتمس
  34. بررسی زمینه های غنایی سبک هندی در غزلیات حافظ
    1390
  35. زمینه های استبدادستیزی و استبدادپذیری در امثال و حکم دهخدا
    1389
    زمینه های پذیرش و ستیزه با استبداد و بازتاب آن در امثال و حکم دهخدا، موضوع اصلی این رساله است. امثال و حکم، پرکاربردترین نوع ادبی عامیانه است و قانون و فلسفه ی توده ی مردم به شمار می آید. از آن رو که مثل، برخاسته از تجربه های حیات قومی است، با مطالعه ی آن می توان ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و غیره هر قوم را بازشناخت. ساختار سیاسی ایران تا دوره ی مشروطیت، با استبداد شناخته می شود که در آن، پادشاه پیوسته در راس قدرت بود و مردم همگی رمه ی او به شمار می رفتند. حاکمیت استبداد، رواج اندیشه ی جبرباوری، فقدان زمینه های عقلانی و فلسفی در جامعه، سرسپردگی و نفی فردیت از جمله عواملی هستند که در طول تاریخ سبب شکل گیری سخنان و امثالی شده اند که بنیان هرگونه تعقل، حرکت اجتماعی و پیشرفت را سست کرده اند. آن بخش از مثل ها که بر استبداد پذیری دلالت می کنند، بسامد فراوان دارند و بیانگر سلطه ی درازآهنگ استبداد هستند. این از آنجاست که فرهنگ سیاسی و اجتماعی پیوندی دوسویه با زبان دارند. زبان از شرایط جامعه تغذیه می کند و بر ساختارهای آن تاثیر می نهد. اما همین زبان، گاه می تواند محملی مناسب برای ستیزه با نظم و سامان موجود، به ویژه در قالب طنز باشد. نتیجه آنکه استبداد، به شکل گیری زبان و فرهنگی می انجامد که نظام و اندیشه ی استبدادی را ترویج می دهند و آن را پایدارتر می سازند.
  36. بررسی جایگاه زن در امثال و حکم فارسی
    1389
    ضرب المثل ها شاخه ای از ادبیات عامیانه هستند که با مطالعه ی آن ها می توان به بسیاری از آداب و رسوم، عقاید و باورهای یک قوم دست یافت. یکی از مسائل قابل توجه که در ضرب المثل ها به آن پرداخته شده، جایگاه زن است. زن در غالب امثال فارسی با صفاتی چون بی وفایی، خیانت، مکّاری، دورویی، جادوگری و... معرفی شده است. البته ضرب المثل هایی نیز وجود دارد که در آن ها زن تحسین و ستایش می شود امّا تعداد این ضرب المثل در مقایسه با آن چه که راجع به تحقیر و خوارداشت زنان است بسیار ناچیز و اندک است. در رساله ی حاضر، جایگاه زن به عنوان دختر، معشوق، همسر، مادر، پیرزن و... در ضرب المثل ها مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و نگارنده کوشیده است که جنبه های مختلف تاریخی، اجتماعی، فلسفی، دینی و... نگاه ایرانیان به زن را تبیین نماید. از آن جا که بسیاری از ضرب المثل ها دارای ویژگی های ادبی و بلاغی هستند، نگارنده به این موضوع علاقه مند و بر آن شده تا در این حوزه گام بردارد. از سوی دیگر از آن رو که بسیاری از ابیات و مصرع های شعر شاعران ایرانی به صورت مثل درآمده و در بین مردم رایج گردیده، در بررسی ضرب المثل ها، این ابیات و مصرع ها نیز مدنظر قرار گرفته است.
  37. تحلیل و بازخوانی برخی غزل های شمس بر اساس مکتب روانشناسی کارل گوستاو یونگ
    1389
    امروز بررسی متون ادبی بر اساس نقد روان شناسانه یکی از رایج ترین انواع نقدهاست. در این میان یکی از مکتب های مورد توجه منتقدان ادبی، مکتب روانشناسی تحلیلی کارل گوستاو یونگ است. از رهگذر رشد این مکتب و توجه وافر یونگ به اسطوره ها و کهن الگوها، نقد دیگری به نام نقد کهن الگویی یا نقد اسطوره ای در میان منتقدان رواج یافته است. آنچه در این رساله مورد توجه است، بازخوانی برخی از غزل های شمس مبنی بر آراء یونگ و مبتنی بر نقد روان شناسانه و اسطوره گراست. به نظر ما شباهت دیدگاه های یونگ با مولانا در غزلیات شمس به سه بخش تقسیم می شود. بخش نخست شامل کهن الگوها می شود. یونگ بود که به وجود ضمیر مشترکی در همه ی آدمیان اصرار ورزید و محتویات این ضمیر را آرکی تایپ یا کهن الگو نامید. از نگاه یونگ کهن الگوها گوناگون اند؛ اما مهم ترین آن ها عبارت اند از: نقاب، سایه، آنیما، آنیموس، پیر خردمند و خود. از آنجا که زبان مولانا در غزل ها، به گفته ی مناقب نویسان و شواهد حاضر در متن، زبانی نیندیشیده و بیشتر شبیه به اعتراف های شیدایی بر تخت روانکاو است، بارزترین نمود این کهن الگوها را می توان در غزل های شمس یافت. مولانا در نمود بخشیدن این کهن الگوها از رمز استفاده می کند. این بخش نگاه ما مبتنی بر نقد اسطوره ای است. بخش دیگر به شیوه ی آفرینش هنری بازمی گردد. یونگ شیوه ی آفرینش هنری را به دو بخش روان شناسانه و دیده ورانه تقسیم می کند. شیوه ی روان شناختی، شیوه ای است که از خودآگاهی سرچشمه گرفته است و دربرگیرنده ی تجربیات عادی و جاری زندگی و منطقی تر است. اما شیوه ی آفرینش دیده ورانه برخاسته از ناخودآگاه و در ورای عقل و اندیشه و برتر از درک آدمی است. شیوه ی دیده ورانه دقیقاً همان شیوه ای است که بر مولانا در سرودن غزل ها عارض شده است. در این بخش نگاه ما هم مبتنی بر نقد اسطوره ای است، هم نقد روانشناسی. بخش سوم شامل بررسی دیدگاه یونگ در مورد دین و خداست. یونگ، خدا را یک کهن الگو می داند. او مفهوم خدا را در دو سطح شکل کهن الگویی و محتوای کهن الگویی مطالعه می کند. خدا در دو سطح مورد نظر نیز در اندیشه ی مولانا و غزل های شمس نمود یافته است. البته لازم به ذکر است در این مورد میان آراء علمی یونگ و باورهای دینی مولانا، تفاوت هایی به چشم می خورد. در این بخش نیز، نقد اسطوره ای به همراه نقد روانشناسی مورد توجه است.
  38. بررسی و تحلیل شاخصه های اومانیستی در سروده های احمد شاملو
    1389
    انسان در شعر معاصر از جای گاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. این توجه و گرایش به انسان، در اشعار احمد شاملو با جدیت بیش تری به چشم می خورد تا جایی که می توان گفت سرودن از انسان و انسان گرایی یکی از مشخصه های سبکی وی است. شاملو از نخستین شاعران معاصر است که به انسان و انسان محوری پرداخته است و می توان توجه ویژه اش به انسان را، متاثر از مکتب اومانیسم دانست. توجه به انسان، مشکلات و گرفتاری هایش، هماره از دغدغه ها و مشغله های اصلی این شاعر بزرگ بوده است. با توجه به این که مکتب اوم انیسم، مکتبی انسان محور و انسان گراست و با توجه به اهمیت انسان در سروده ها و آراء شاملو، در این نوشتار برآنیم تا ضمن اشاره ای مختصر در مورد اومانیسم و تاریخچه ی آن، به بررسی مولفه ها و شاخصه های اومانیستی در سروده های شاملو بپردازیم.
  39. بررسی تشبیه در غزل سعدی
    1389
    سعدی در کنار حافظ و مولانا یکی از سه غزل سرای برجسته و بلامنازع در شعر فارسی است. درباره ی آثار سعدی و مقام او در ادب فارسی بسیار گفته اند و نوشته اند، اما از آنجا که غزل سعدی، شعری حرفی- تصویری است و کاملاً تصویری نیست، کمتر به مبحث بلاغت در غزل سعدی توجه شده است. هدف از رساله ی حاضر، پرداختن به جنبه های گوناگون تشبیه و انواع آن در غزل سعدی است. نگارنده پس از بیان کلیات و پیشینه ی پژوهش، در فصل چهارم به بررسی انواع تشبیه از لحاظ حذف برخی ارکان، تعدد مشبه یا مشبهٌ به و بررسی تشبیهاتی مانند مضمر و تفضیل که در غزل سعدی جایگاه خاصی دارد، پرداخته است. در مبحثی دیگر تشبیهات از لحاظ دارا بودن رنگ سپاهی، اشرافی، دینی و عناصر برگرفته از انسان و زندگی انسانی، طبیعت، معطرات و... بررسی شده اند. همچنین به آرایه هایی که اساس آنها بر تشبیه است، مانند اسلوب معادله، تجاهل العارف و بدل بلاغی در غزل سعدی پرداخته شده است. در پایان رساله، برای آشنایی دقیق تر با جایگاه تشبیه در غزل سعدی، نمودارهایی ارائه شده است.
  40. تحلیل آرایه تشبیه و تبین وجوه آن در غزلهای سعدی
    1388
  41. نقد و بررسی شکواییه های شاعران برجسته ی سبک خراسانی
    1388
  42. بازتاب اسطوره افسانه و تاریخ در آثار عباس معروفی
    1388