Faculty - دانشکده علوم انسانی
Associate Professor
Update: 2025-01-16
Arman Bakhtyari
Faculty of Humanities / Department of Ancient Culture and Languages
Master Theses
-
بررسی بینامتنی متنهای تمثیلی و نگاره های مانوی
2018در این پایان نامه نگاره های تمثیلی مانوی با متن ها مقایسه شده است.
-
بررسی ریشه شناسی فعل در زبان هورامی
2018زبان هورامی یکی از زبان های ایرانی است که در اینجا بررسی شده است
-
بررسی متن پهلوی خسرو قبادان و ریدگی
2018متن پهلوی خسرو قبادان و ریدپی یکی از متن های پهلوی است که در اینجا بررسی شده است.
-
بررسی ریشه شناختی کلان جای نام های استان مازندران
2017ریشه شناسی یکی از شاخه های جاینام شناسی است
-
بررسی نیایش های یک شنبه و دو شنبه در دین مانی
2017مهر سارگان از جمله سودع عای مانوی به ربانه های فارسی میانه و بهلئی اشکانی و سغدی است
-
انجیل زنده
2015انجیل زنده یکی از کتاب هایی است که توسط خود مانی نوشته شده است. این رساله به بررسی متنهای انجیل زنده مانی می پردازد.
-
فرهتگ نگاری گویش دستگردی( دستجردی) با تاکید بر بسامد ریشه شناختی
2015مطالعات اخیر نشان می دهد که زبان ها و لهجه های ایران فرهنگ و تمدن تاریخی و کهن این مرز و بوم را غنی کرده و گردآوری آنها می تواند علاوه بر پویایی زبان معیار مقدمه ای ارزشمند برای سایر پژوهش ها که با زبان ارتباط تنگاتنگ دارند بوجود آورد. روستای دستگرد در قسمت جنوب شرقی استان اصفهان و در فاصله 120 کیلومتری این استان قرار دارد. از لحاظ جغرافیایی در بخش جرقویه علیا واقع است. مردم این روستا به زبانی و گویشی سخن می گویند که جزو گویش های ایرانی دسته غربی و هم چنین گروه گویش های مرکزی ، در شاخه جنوب غربی آن است . از گویش دستگردی اطلاعات چندانی در دسترس نیست و آن به دلیل بکربودن و نیز نو بودن منطقه از لحاظ زبانشناختی است. و در واقع پیشینه این گویش آن چنان از جهت وجود کتاب یا نوشته و سند پربار نیست. از پرسش هایی که در این پژوهش مطرح می شود این گونه می توان نام برد. گویش دستگردی از دیدگاه زبان شناختی به فارسی میانه نزدیکتر است و هم چنین وام واژه هایی از دیگر گویش های ایرانی به این گویش راه یافته اند. هدف از نگارش این پژوهش، گردآوری واژه های کهن و نیز بررسی آنهاست که از طریق روش های توصیفی- تحلیلی و هم چنین گردآوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای و میدانی بوده است. در پایان نتایجی که بدست آمده بیانگر آن است که گویش دستگردی یکی از شاخه های زنده زبان پهلوی ساسانی( فارسی میانه) است و هم چنین وام واژه هایی از زبان های دیگر چون، اوستایی، فارسی باستان، پهلوی اشکانی، سغدی و نیز برخی گویش های ایرانی را در خود دارد.
-
بررسی ریشه شناختی کلان جاینام های استان ایلام
2014در این پایان نامه جاینامهای استان ایلام بررسی شده است. نامهای جغرافیایی بخشی از اطلاعاتی است که ما همواره با آن سروکار داریم.این نامها را میتوان از جنبه های مختلف مورد مطالعه قرار داد.از جنبه های زبان شناختی و جغرافیایی .در این رساله کلان جاینام ها یعنی نامهای اصلی و مهم ار دیدگاه زبان شناسی تطبیقی تاریخی یعنی ریشه شناسی مورد مطالعه قرار می گیرند.این جاینام ها از جاینامها یاستان ایلام هستند که در این رساله بررسی شده اند.بدین صورت که ابتدا تلفظ آن نام جغرافیایی در زبان فارسی و گونه گویشی آن نیز آوده شده است.سپس به بررسی پیشینه تارخی جاینام مورد نظر پرداخته شده است و سپس ریشه شناسی های موجود اصلاح شده یا ریشه شناسی های جدیدی برای آنها داده شده است.
-
بررسی زبان شناختی و محتوایی متن های کفالایا ی مانوی به زبان های ایرانی و سنجش آن با کفالایای قبطی
2014در این رساله متنهای مانوی بررسی شده است.کفالایا کتابی است مربوط به دین مانویشامل مجموعه ای از گفتارهای مانی که توسط شاگردانش نوشته شده استو در آن اصول شریعت مانوی تشریح شده است. تا پیش از بررسی دست نوشته های منحصر به فرد این اثر به زبانهای پهلوی اشکانی و سغدی از ناحیه تورفان ، کفالایای قبطی تنها منبع موجود به شمار می رفت .در این پژوهش پس از در امدی بر ادبیات مانوی ، در فصل دوم دست نوشته های کفالایای قبطی تورفانی معرفی شده است. در ادامه همه متنهای کفالایای ایرانی بررسی شده است.در فصل سوم به حرف نوشت و آوانوشت و ترجمه و توضیحات متنها پرداخته شده است.
-
بررسی تطبیقی دین مانی در متن های عربی
2014دین مانوی در متنهای عربی باز تاب یافته است .آیین مانوی در زمان ساسانیان و در زمان اردشیر ساسانی به پیدایی آنم و در زمان شاپور ساسانی در ایران گسترش یافت. در زمان بهرام اول مانی به قتل رسید.دین مانوی در شرق ایران هم گسترش یافت.پس از اسلام هم به حیات خود ادامه داد و در متنهای اسلامی از جمله بیرونی، ابن ندیم و یعقوبی به جای مانده است. در این پژوهش به بررسی این موارد پرداخته شده است.
-
بررسی نام های خاص در کتیبه ها و مهر های ساسانی
2014در این رساله مهر های ساسانی بررسی شده است.قصر تاریخی ابو نصر در 10 کیلومتری جنوب شرق شیراز واقع است.و 3 کیلومتری غرب نقش برجسته ی برم دلکواقع شده است.این محوطه را در فاصله سالهای 1932-34 هیات اعزامی موزه مترو پلیتن به سرپرستی جوزف آپتون مورد کاوش قرار داده است. در این رساله ابتدا به بررسی نامهای خاص از جمله نامهای اشخاص در این مهرها پرداخته شده است.این مهر ها از جهت در بر داشتن نامهای خاص، القاب، جای نامها و سایر واژه های فارسی میانه دارای اهمیت است.که در این رساله به حرف نوشت، آوانوشت و ترجمه و بررسی ریشه شناختی آنها پرداخته شده است.